Elérhetőségeink
Céginformációk HACCP Temékeink
Partnereink
Higéniai ajánlásaink Letölthető anyagok, katalógusok Kiállítások
Néhány szó a higIéniáról
A HACCP-rõl

A HACCP nemzetközileg elfogadott, szisztematikus módszer az élelmiszerek biztonságának megteremtésére a lehetséges kockázatok, veszélyek megállapítása, értékelése és kezelése révén. A HACCP tulajdonképpen a rendszer eredeti angol nevének rövidítése: Hazard Analysis Critical Control Point, azaz Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok.

A HACCP alkalmazása az Európai Unió országaiban 1995. december 14-e óta kötelezõ (93/43 EK direktíva). A magyar élelmiszertörvény (1995. évi XC. törvény) végrehajtási utasítása tartalmazza az elsõ kötelezõ elõírást. Az élelmiszer gyártók részére 2002. január 1.-tõl kötelezõ a HACCP rendszer alkalmazása (1/1996. (I.9.) FM-NM-IKM rendelet). A vendéglátásban és a közétkeztetésben ugyancsak 2002. január 1.-tõl kötelezõ a HACCP rendszer alkalmazása (80/1999 (XII.28.) GM-EüM-FVM rendelet).

A HACCP rendszer alkalmazása kötelezõvé teszi a hagyományos fa és szõr alapanyagú kefék, seprûk, partvisok, pékségi kefék lecserélését mûanyag, fertõtleníthetõ eszközökre. Az élelmiszeriparban a fából készült eszközöket mûanyagra kell cserélni. A fa hústokét felváltja a mûanyag tõke, a fa nyújtófát a mûanyag nyújtófa, a fa partvist a mûanyag partvis. Az indok az anyagok szerkezeti és kémiai tulajdonságai közötti különbség, mert míg a fa rostjaiban megül a baktérium, a mûanyag tömörebb szerkezetébe nem tud behatolni. Ugyanakkor a hõvel, savval, lúggal történõ fertõtlenítésnek a fa nem áll ellen, a sörte összetapad, elveszti tartósságát, míg a jó minõségû mûanyag seprû hõ-, sav- és lúgálló, minõségét megõrzi a fertõtlenítés során is.

Ezeknek a kritériumoknak az általunk forgalmazott termékek maximálisan megfelelnek.