A HACCP-rõl
A HACCP nemzetközileg elfogadott, szisztematikus módszer
az élelmiszerek biztonságának megteremtésére
a lehetséges kockázatok, veszélyek megállapítása, értékelése és
kezelése révén. A HACCP tulajdonképpen
a rendszer eredeti angol nevének rövidítése:
Hazard Analysis Critical Control Point, azaz Veszélyelemzés,
Kritikus Szabályozási Pontok.
A HACCP alkalmazása az Európai Unió országaiban
1995. december 14-e óta kötelezõ (93/43 EK direktíva).
A magyar élelmiszertörvény (1995. évi XC.
törvény) végrehajtási utasítása
tartalmazza az elsõ kötelezõ elõírást.
Az élelmiszer
gyártók részére 2002. január 1.-tõl
kötelezõ a HACCP rendszer alkalmazása (1/1996. (I.9.)
FM-NM-IKM rendelet). A vendéglátásban és
a közétkeztetésben
ugyancsak 2002. január 1.-tõl kötelezõ a
HACCP rendszer alkalmazása (80/1999 (XII.28.) GM-EüM-FVM
rendelet).
A HACCP rendszer alkalmazása kötelezõvé teszi
a hagyományos fa és szõr alapanyagú kefék,
seprûk, partvisok, pékségi kefék lecserélését
mûanyag, fertõtleníthetõ eszközökre.
Az élelmiszeriparban
a fából készült eszközöket mûanyagra
kell cserélni. A fa hústokét felváltja
a mûanyag tõke, a fa nyújtófát a
mûanyag nyújtófa,
a fa partvist a mûanyag partvis. Az indok az anyagok szerkezeti és
kémiai tulajdonságai közötti különbség,
mert míg a fa rostjaiban megül a baktérium, a mûanyag
tömörebb szerkezetébe nem tud behatolni. Ugyanakkor
a hõvel, savval, lúggal történõ fertõtlenítésnek
a fa nem áll ellen, a sörte összetapad, elveszti tartósságát,
míg a jó minõségû mûanyag seprû hõ-,
sav- és
lúgálló, minõségét megõrzi
a fertõtlenítés
során is.
Ezeknek a kritériumoknak az általunk forgalmazott
termékek maximálisan megfelelnek.
|