Mi is az a HACCP?

A HACCP nemzetközileg elfogadott, szisztematikus módszer az élelmiszerek biztonságának megteremtésére a lehetséges kockázatok, veszélyek megállapítása, értékelése és kezelése révén. A HACCP tulajdonképpen a rendszer eredeti angol nevének rövidítése: Hazard Analysis Critical Control Point, azaz Veszélyelemzés, Kritikus Szabályozási Pontok.

A HACCP alkalmazása az Európai Unió országaiban 1995. december 14-e óta kötelező (93/43 EK direktíva). A magyar élelmiszertörvény (1995. évi XC. törvény) végrehajtási utasítása tartalmazza az első kötelező előírást. Az élelmiszer gyártók részére 2002. január 1-től kötelező a HACCP rendszer alkalmazása (1/1996. (I.9.) FM-NM-IKM rendelet). A vendéglátásban és a közétkeztetésben ugyancsak 2002. január 1-től kötelező a HACCP rendszer alkalmazása (80/1999 (XII.28.) GM-EüM-FVM rendelet).

A HACCP rendszer alkalmazása kötelezővé teszi a hagyományos fa- és állati szőr alapanyagú kefék, seprűk, partvisok, pékségi kefék lecserélését műanyag, fertőtleníthető eszközökre. Az élelmiszeriparban a fából készült eszközöket műanyagra kell cserélni. A fa hústőkét felváltja a műanyag tőke, a fa nyújtófát a műanyag nyújtófa, a fa partvist a műanyag partvis. Az indok az anyagok szerkezeti és kémiai tulajdonságai közötti különbség, mert míg a fa rostjaiban megül a baktérium, a műanyag tömörebb szerkezetébe nem tud behatolni. Ugyanakkor a hővel, savval, lúggal történő fertőtlenítésnek a fa nem áll ellen, a sörte összetapad, elveszti tartósságát, míg a jó minőségű műanyag seprű hő-, sav- és lúgálló, minőségét megőrzi a fertőtlenítés során is.

Ezeknek a kritériumoknak a Kobra Kefe Kft. által forgalmazott termékek maximálisan megfelelnek!